Muzeul de Farmacie inchis 2 ani – Casa Hintz se renoveaza

Casa Hintz din Piaţa Unirii, clădire care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, a intrat într-un amplu proces de reabilitare, care va dura aproximativ 2 ani.

Echipa care s-a angajat în procesul de restaurare a imobilului de secolul XVI (proprietarul – Georg Hintz, beneficiarul – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și proiectantul – Planwerk Arhitectura & Urbanism SRL, respectiv constructorul, Weberbau SRL) informează că au fost terminate lucrările de pregătire și de protecție urgentă a spațiilor, iar în luna ianuarie se va începe șantierul propriu-zis. De asemenea, în paralel cu intervențiile de consolidare de urgență a fost demarat și procesul de proiectare de restaurare și refuncționalizare a întregului imobil.
“Ca oricare proces de asemenea amploare și acesta necesită timp și efort susținut din partea întregii echipe care s-a angajat la această lucrare. Apelăm la o înțelegere a eventualelor inconveniente de pe parcursul șantierului și rugăm o susținere în acest sens din partea întregii comunități locale. Obiectivul nostru este ca la finalizarea lucrărilor, calitățile acestui monument istoric de excepție al orașului să fie puse în valoare și să regăsim în centrul istoric al orașului o clădire simbol, o instituție culturală reînnoită și renăscută”, au declarat reprezentanţii Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL (proiectant general) și Weberbau SRL (constructor).

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Casa Hintz sau cum este cunoscuta de catre toti clujenii Muzeul de Farmacie va fi inclusa intr-u amplu proiect de renovare, iar peste 2 ani cand acest proiect va fi finalizat, casa Hintz, va deveni un monument de arhitectura a carei stralucire va reveni la vremurile de mult apuse. Echipa RBC Imobiliare este implicata trup si suflet in acest proiect prin care vrem sa dam o insemnatate culturala imobilului renovat creand spatii pentru birouri, spatii comerciale sau zone de promenada pentru a oferi alaturi de Muzeul de Farmacie o zona de intalnire, o zona care sa promoveze cultura, bunul gust si in acelasi timp sa pastreze traditiile de odinioara.

Echipa RBC Imobiliare va propune spre inchiriere spatii comerciale si de birou, iar odata cu evolutia renovarii acestora vor fi scoase spre inchiriere in diferite suprafete si compartimentari pentru diferite activitati comerciale, de birou si culturale.

Sursă articol: www.ziuadecj.realitatea.net