Prețurile locuințelor din România au crescut

Prețurile locuințelor s-au majorat, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu perioada similară din 2017, cu 4,3% atât la nivelul Uniunii Europene (UE), cât și la nivelul zonei euro, arată datele biroului de statistică Eurostat. Iată cum au evoluat acestea în România.

Cele mai mari creșteri în ritm anual s-au înregistrat, în perioada menționată, în Slovenia, Olanda și Irlanda. În acest caz, prețurile locuințelor s-au majorat cu 15,1%, respectiv cu 10,2% și cu 9,1%.

Și în România s-a putut observa o creștere la nivelul prețurilor locuințelor. Confrom datelor Eurostat, aceasta a fost cu 5,7% și a depășit creșterile înregistrate în țări precum Germania (5,4%), Austria (4,9%), Marea Britanie (3,1%) sau Franța (2,8%).

Scăderi ale prețurilor s-au înregistrat, în trimestrul al treilea al anului 2018 comparativ cu perioada similară din 2017, în Suedia și în Italia, cu 2,1%, respectiv cu 0,8%.
Față de trimestrul anterior, în trimestrul al treilea prețurile locuințelor au crescut cu 1,5% în UE și cu 1,6% la nivelul zonei euro.

Cele mai mari creșteri au apărut în Olanda (3,3%), în Malta (3,1%) și în Croația (2,8%).

România s-a aflat în rândul celor cinci state europene în care s-au înregistrat scăderi ale prețurilor locuințelor. În cazul țării noastre, scăderea a fost cu 0,7%, a doua cea mai semnificativă din UE după Italia, unde locuințele s-au ieftinit cu 0,8%.

Celelalte state europene în care s-au observat reduceri ale prețurilor au fost Finlanda (-0,4%), Slovacia (-0,3%) și Ungaria (-0,2%).