Anuala de Arhitectura 2018

Anuala de Arhitectura 2018: casa de vacanta la munte vs. ansamblu modern de apartamente in Bucuresti

Fie ca esti un fan al vietii la oras, fie ca visezi, dimpotriva, la linistea unui colt retras de natura, proiectele prezentate in cadrul Anualei de Arhitectura 2018 au cate ceva pentru fiecare.
Aflata la cea de-a XVI-a editie, competitia s-a desfasurat sub tematica „de utilitate publica” si a reunit peste 230 de proiecte – mutate ulterior la MERCATO COMUNALE, o gradina urbana creata in centrul orasului.
Aceasta editie a Anualei indeamna la constientizare si responsabilitate in ceea ce priveste calitatea spatiului construit din Capitala. Este momentul ca toti partenerii de afaceri activi din mediul de constructii sa se aseze la aceeasi masa cu arhitectii, urbanistii si autoritatile locale si sa lucreze impreuna pentru calitatea locuirii si a traiului in Bucuresti. Filiala Bucuresti a OAR isi va asuma cu responsabilitate rolul de liant intre autoritatile locale – arhitect – dezvoltator pentru binele comun al societatii. Ne dorim sa incurajam apetitul beneficiarilor de arhitectura si dezvoltatorilor pentru cladiri care au o arhitectura de calitate. De asemenea, ii incurajam sa acorde o atentie deosebita eficientei energetice si sustenabilitatii, o directie pe care va trebui sa o urmam cu totii peste un an si jumatate.

Deschidere spre natura
In cadrul sectiunii Arhitectura locuintei au fost depuse 20 de proiecte, dintre care doua au obtinut un numar egal de voturi – castigand, astfel, „Premiul sectiunii”. Cel dintai dintre acestea, intitulat „Casa de vacanta”, constructia este situata in satul Magura, din Parcul Natural Piatra Craiului, si se distinge prin integrarea creativa, dar si perfect functionala, in mediul natural. „Beneficiind atat de un peisaj exceptional cat si de un context construit puternic, solutia casei s-a subordonat celor doua: am urmarit deschiderea catre peisaj a spatiilor locuintei in contextul unui raspuns minimal folosind geometria si materialele constructiilor locale”, subliniaza autorii proiectului.

Viata la apartament – dar ALTFEL
Cel de-al doilea proiect premiat in cadrul sectiunii Arhitectura locuintei este ansamblul de apartamente numit Occidentului 40. Amplasat pe un lot de teren putin adanc, proiectul este format din 20 de unitati locative dublu orientate si organizate pe jumatati de nivel. Occidentului este o strada tipica zonei centrale bucurestene, cu vile izolate in mijlocul curtilor, case vagon, blocuri interbelice si interventii din anii ‘60-‘70. In locul seriei tipice de orizontale suprapuse, pardoselile si tavanele se muta in sectiune, generand o serie de spatii dispuse pe etaje decalate, diferente de nivel si variatii de inaltime si profunzime, redand apartamentelor ceva din verticalitatea locuirii. Fatadele deschise reflecta viata interioara a cladirii dar cauta si un alt fel de «transparenta»: dispunerea apartamentelor defineste si este definita de structura, alcatuirea lasandu-se citita cu claritate in exterior.

Sursa: imobiliare.ro