Preturile cresc, dar nu ca in statele vecine

Preturile locuintelor din Romania au crescut cu 6,6% in primele trei luni ale lui 2018 fata de perioada similara a anului trecut, peste media inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE), de 4,7%.
Cresterea este similara cu cea inregistrata in Estonia, dar mai mica fata de cea aparuta pe pietele imobiliare ale tarilor vecine. Astfel, preturile locuintelor din Bulgaria s-au majorat cu 7,1%, iar cele de pe piata imobiliara din Ungaria au inregistrat un avans de 11,5%, conform biroului de statistica al UE.

Fata de ultimul trimestru al anului trecut, preturile locuintelor din tara noastra au crescut cu 2,1%, peste media UE.
Topul statelor europene cu cele mai mari majorari ale preturilor
In randul statelor membre ale UE, cea mai mare crestere a preturilor locuintelor s-a putut observa in Letonia, mai exact de aproape 14%.
Alte majorari semnificative, de peste 12%, s-au putut observa in Slovenia, Irlanda si Portugalia in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut.

1. Letonia – 13,7%
2. Slovenia – 13,4%
3. Irlanda – 12,3%
4. Portugalia – 12,2%
5. Slovacia – 11,7%
6. Ungaria – 11,5%
7. Olanda – 9,3%
8. Croatia – 8,5%
9. Lituania – 7,8%
10. Cehia – 7,7%

La polul opus s-au aflat trei state membre ale UE unde locuintele s-au ieftinit. Este vorba despre Suedia si Italia, unde preturile au scazut cu 0,4%, si despre Finlanda, care a inregistrat o scadere de doar 0,1%.
Cea mai mare ieftinire a preturilor din Europa s-a inregistrat, potrivit datelor Eurostat, in Norvegia. In aceasta tara, locuintele s-au ieftinit cu 1,1%.

Sursa: cpi.imobiliare.ro