Casa cu etaj sau casa cu mansarda?

In momentul in care iti construiesti o casa, se pune problema daca vei opta pentru etaj superior sau pentru mansarda. Sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, pentru a-ti fi mai usor sa iei o decizie.

In primul rand, ar trebui sa lamurim ce inseamna etaj si ce inseamna mansarda. Etajul este nivelul care are deasupra un planseu, implicit un acoperis drept, tip terasa. Aceasta caracteristica confera incaperilor de la etaj o inaltime de minim 2.5 metri, lucru pe care nu il intalnim in cazul unei mansarde. Desigur, pot exista case cu etaj si acoperis tip șarpanta, dar in cele mai multe cazuri, spatiul de sub acoperis nu este locuit, fiind folosit ca si pod. Mansarda este spatiul locuibil situat sub un acoperis tip șarpanta sau acoperis in panta. Acoperisul in panta ofera un farmec aparte mansardei, datorita unghiurilor neregulate cu care te poti juca in amenajarea interioara, dar si un plus de lumina naturala, daca optezi pentru niste ferestre mari. Prin urmare, intrebarea care se pune este: Vrei un spatiu inalt sau din contra, un spatiu mic, cu diverse unghiuri, ce iti poate ingreuna procesul de amenajare interioara?

Avantajele casei cu etaj
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei case cu etaj este legat de costuri. Mai exact, o casa cu etaj nu presupune costuri suplimentare cu izolarea sau cu intarirea structurii de rezistenta, ca si in cazul unei mansarde. Mai mult decat atat, o casa cu etaj nu te limiteaza in folosirea spatiului, inaltimea camerelor fiind la fel ca si in restul casei. Un alt avantaj important este folosirea acoperisului tip terasa pentru amenajarea unui spatiu de relaxare sau pentru amenajarea unei gradini, care sa iti ofere un colt de natura.

Avantajele casei cu mansarda
Si in cazul casei cu mansarda putem vorbi de o economie de costuri, daca ne referim la taxele pentru autorizatia de construire, dar si la impozitul pe locuinta, costuri chiar și cu 25% mai mici decat in cazul unei case cu etaj. Totodata, o mansarda consuma mult mai putine materiale de constructii ca un etaj intreg. Un alt avantaj este factura mica pentru incalzirea casei. Mansarda este un spatiu destul de mic, ce cuprinde un volum de aer mai mic, iar izolat corespunzator, iti poate aduce costuri de incalzire mai mici. Nu in ultimul rand, o mansarda are un farmec aparte. Apeleaza la un specialist pentru a-ti amenaja mansarda conform nevoilor tale si vei obtine un spatiu de vis. Mansarda poate fi acel spatiu intim, care iti lipseste intr-o casa cu etaj.

Iată câteva exemple de case cu mansardă sau etaj aflate acum în portofoliul RBC Imobiliare, pregătite pentru tine de Echipa RBC Imobiliare:

Sursa: mansardacasei.ro