Locuintele „verzi”, viitorul pentru orice membru UE

In conditiile in care termenul de implementare a normelor europene 20-20-20 se apropie, și in Romania apar initiative notabile de dezvoltare a unor ansambluri de locuinte „verzi”.
In perioada de recesiune, cel mai important criteriu de achizitie luat in calcul de catre potentialii cumparatori de locuinte a fost pretul. Desi acest factor continua sa cantareasca mult pentru unii, in ultimii ani se poate observa o deschidere mai mare catre proiectele care ofera „ceva in plus”. Una dintre concluziile desprinse in cadrul editiei nationale a Clubului Profesionistilor in Imobiliare (CPI), a fost ca, desi piata locala are mare nevoie de locuinte noi, conteaza foarte mult la ce nivel de calitate se vor situa acestea.

Consum energetic (aproape) 0 pentru orice constructie dupa 2020
Una dintre formele de manifestare a atentiei la calitate este si constructia de ansambluri rezidentiale „verzi” – proiecte care pana acum nu s-au bucurat de o prea mare popularitate pe piata locala. Locuintele verzi ar trebui sa ocupe un loc mult mai important. Astfel, orice constructie autorizata dupa data de 31 decembrie 2020 va trebui sa aiba un consum energetic aproape de zero.
AFI Europe „pariaza” pe verde!
Una dintre cele mai recente initiative pe acest segment de piata vine din partea AFI Europe Romania, care a inceput demersurile pentru a obtine, din partea Romanian Green Building Council (ROGBC), certificarea „Green Homes” pentru primul sau proiect rezidențial de pe piața locala.
Tranzitia catre sustenabilitate reprezinta viitorul, iar prin pre-certificarea obtinuta de AFI City, oferim cumparatorilor nostri o constructie bine proiectata si sustenabila, a carei valoare si apreciere va creste datorita finantarii pe care bancile o ofera prin intermediul programului de creditare «Ipoteca Verde». Un proiect pe care potentialii cumparatori trebuie să il ia in calcul, avand in vedere valoarea adaugata de apreciere – deoarece locuintele verzi vor avea cea mai mare valoare de revanzare de pe piata imobiliara rezidentiala.
Locuintele verzi: avantaje pentru mediu si pentru cumparatori
Reprezentantii companiei precizeaza ca procesul de certificare pentru case „verzi” masoara opt aspecte distincte: leadership pentru mediu, performanta continua, teren si amplasament sustenabil, eficienta consumului de apa, materiale si resurse, sanatatea si bunastarea ocupantilor, inovatia, precum si performanta energetica. Intrarea in faza de pre-certificare pentru distinctia „Green Homes” ofera potentialilor cumparatori posibilitatea de a se inrola in programul Ipoteca Verde, program ce acorda o serie de beneficii prin intermediul anumitor banci.

Sursa: Imobiliare.ro