Analiză Imobiliare.ro: Șapte tendințe la zi pe piața rezidențială
Analiză Imobiliare.ro: Șapte tendințe la zi pe piața rezidențială care ne arată că este un moment bun pentru o achiziție imobiliară
Piața rezidențială transmite semnale pozitive, evoluția sa fiind una sănătoasă în ciuda șocurilor succesive la care a fost supusă în ultimii ani. Creșterea puterii de cumpărare stimulează cererea, iar climatul favorabil din sectorul de creditare îi încurajează pe mulți să facă pasul final spre achiziție, fapt vizibil în numărul tot mai mare de tranzacții imobiliare încheiate la nivel național. Locuințele din România sunt unele dintre cele mai ieftine din Europa, până și cel mai mai scump oraș al nostru menținându-se la o distanță considerabilă în privința prețurilor față de marile metropole din regiune.
Oferta rămâne, însă, punctul nevralgic al pieței, dar o păstrare a tendinței de majorare a numărului de autorizații de construire emise pentru clădiri rezidențiale pe termen lung ar putea să amelioreze această problemă. O cooperare mai strânsă între administrațiile locale și dezvoltatorii imobiliari este însă vitală pentru un astfel de rezultat.
Iată care sunt, în momentul de față, principalele tendințe identificate de Imobiliare.ro pe piața rezidențială din România.
1. Puterea de cumpărare a românilor este în creștere. Un apartament este echivalentul a sub 7 ani de muncă.
Câștigul salarial mediu net a ajuns la nivel național, în luna aprilie, la 5.217 lei, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu perioada similară a anului trecut vedem o creștere cu circa 14%.
Tot în luna aprilie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața din România a ajuns la 1.596 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Putem spune astfel că, într-o situație ideală în care își economisește integral câștigurile, un român ar putea să-și cumpere un apartament cu 2 camere în mai puțin de 7 ani.
În aprilie 2019, înainte de șocuri succesive precum pandemia COVID-19, declanșarea războiului din Ucraina și creșterea puternică a inflației, câștigul salarial mediu net abia depășea 3.000 de lei. Pentru a cumpăra o proprietate similară, un român avea nevoie atunci de aproape 8 ani, arată calculele Imobiliare.ro.
Citește articolul integral pe: https://hub.imobiliare.ro/piata-imobiliara/analiza-imobiliare-ro-sapte-tendinte-la-zi-pe-piata-rezidentiala-care-ne-arata-ca-este-un-moment-bun-pentru-o-achizitie-imobiliara/