TVA redus la locuințe: Schimbarea listei dotărilor minime aduce mari probleme dezvoltatorilor imobiliari și, automat, riscul unor impuneri suplimentare
Autoritățile au decis să majoreze, din 2024, TVA-ul redus pentru livrarea locuințelor de la 5% la 9%, însă, în același timp, au modificat radical lista dotărilor minime necesare pentru a beneficia de cota redusă. Potrivit specialiștilor de la NNDKP, modificarea din urmă vine cu mari probleme practice pentru dezvoltatorii imobiliari și cu un risc crescut de impuneri suplimentare privind TVA în caz de control fiscal. Măsura aduce complicații nu doar livrărilor în derulare, ci și pentru viitoarele livrări.
O listă cu dotările minime necesare pentru a considera că o locuință este locuibilă ca atare la momentul predării către cumpărător a fost stabilită oficial pe final de 2022, aceasta confirmând ceea ce se întâmpla deja în practică. În esență, s-a stabilit că inclusiv locuințele la gri intră în categoria celor locuibile ca atare la momentul livrării, însă lista va fi schimbată radical din ianuarie 2024, la pachet cu creșterea cotei de TVA de la 5% la 9%, potrivit Legii 296/2023.
„Avem o definiție cu privire la locuințele locuibile ca atare care schimbă paradigma, pentru că în anumite orașe se vindeau locuințe la nivel de semifinisat (la gri) și se considera, în baza declarației notariale a vânzătorului și a cumpărătorului, că acele locuințe sunt locuibile ca atare. Mai mult, am avut o modificare legislativă care a venit prin intermediul Parlamentului și care a definit într-o formulă foarte generală ce înseamnă locuințe locuibile ca atare, consacrându-se interpretarea de până atunci a dezvoltatorilor imobiliari că locuințe locuibile ca atare pot fi și anumite locuințe care sunt în stadiul de construcție la gri. Și acum vine prevederea aceasta care modifică fundamental paradigma și ne spune foarte clar că locuința locuibilă ca atare — pe lângă exterior, pe lângă accesul la utilități — trebuie să aibă finisajele interioare, care trebuie să fie cel puțin pereți finisați cu vopsea, tapet sau faianță, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente, uși interioare, instalații sanitare, obiecte sanitare cu bateriile aferente (…) și, încă o chestiune interesantă, instalații electrice, inclusiv întrerupătoare etc.
Sursă articol: avocatnet.ro
Citește întregul articol accesând linkul:https://www.avocatnet.ro/articol_65844/TVA-redus-la-locuințe-Schimbarea-listei-dotărilor-minime-aduce-mari-probleme-dezvoltatorilor-imobiliari-și-automat-riscul-unor-impuneri-suplimentare.html