Toamna în imobiliare

Pentru piața imobiliară din România, toamna calendaristică a început cu o ușoară scădere a numărului de tranzacții la nivel național comparativ cu evoluția pozitivă înregistrată în luna august, arată cele mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). 

Astfel, la nivelul întregii țări au fost înregistrate 14.582 de tranzacții imobiliare, în scădere cu 5% comparativ luna august 2022 și cu 7% față de datele raportate în septembrie 2022. Spre deosebire de august, când tranzacțiile au crescut în toate marile orașe, de data aceasta există și zone urbane majore care au înregistrat scăderi. 
În București s-au înregistrat 4.504 tranzacții, în creștere cu aproape 2,5% comparativ cu luna august. De altfel, septembrie a devenit a treia lună consecutivă în care numărul tranzacții este în creștere comparativ cu luna anterioară, un element important mai ales în contextul în care în Capitala se înregistrează aproape o treime dintre tranzacțiile totale din România. 

Tot a treia lună consecutivă de creșteri a raportat și județul Brașov. Mai exact, aici au avut loc 911 tranzacții, în creștere cu 3% comparativ cu august 2023. Dintre principalele județe ca populație și număr de tranzacții, cea mai mare creștere a fost însă raportată de Constanța: +8,5%, ca urmare a celor 725 de tranzacții înregistrate.   Timiș și Cluj, alte două mari județe ale țării, au raportat scăderi nesemnificative de circa 1% comparativ cu luna anterioară, în timp ce Iași face notă discordantă cu o scădere de peste 9%, care vine însă pe fondul unei evoluții bune din lunile precedente. 
Analiza face parte din inițiativa „Agent Expert”, care aduce în prim-plan în fiecare lună evoluția pieței imobiliare pe baza cifrelor publicate de ANCPI și INS. Sinteza este realizată de jurnalistul Daniel Popescu, în parteneriat cu Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.

Sursă articol : Storia.ro și Olx Imobiliare

Copy link
Powered by Social Snap