Știri pe scurt din imobiliare

Ce se mai întâmplă în imobiliare? Am adunat câteva știri să te aducem la curent cu ultimele noutăți.

Un proiect de lege depus la Senat prevede creșterea sumei asigurate pentru asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (asigurarea obligatorie PAD) de la 100.000 de lei la 130.000 de lei. Proiectul vine ca reacție la o altă lege adoptată în luna aprilie 2023 prin care prețul asigurării obligatorii PAD va crește de la 100 de lei la 130 de lei începând din 11 noiembrie 2023. Cu alte cuvinte, noul proiect are rolul să păstreze același raport între prețul asigurării și suma asigurată. Potrivit celor mai recente date, la sfârșitul lunii mai 2023 erau asigurate prin PAD doar 1,96 milioane de locuințe, echivalentul a circa 20% din numărul total de locuințe eligibile, în ciuda faptului că asigurarea PAD este obligatorie. 

În primele trei luni ale anului 2023 au fost date în folosință la nivel național 15.329 de locuințe, în scădere cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Instititul Național de Statistică (INS). Datele oficiale arată însă o dinamică diametral opusă între mediul urban și mediul rural. Astfel, în mediul urban au fost livrate 9.429 de locuințe, în creștere cu 2,8%, în timp ce mediul rural a înregistrat o scădere de peste 12%, la 5.900 de locuințe. De asemenea, datele INS arată că în regiunea de dezvoltare București-Ilfov au fost livrate 4.666 de locuințe, în scădere cu 15,9%, însă INS nu publică datele defalcate pe București și, respectiv, Ilfov.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România cu 12,1% în perioada ianuarie – aprilie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date furnizate de Instititul Național de Statistică (INS). Datele arată creșteri pe toate cele trei elemente de structură, cu 30.9% pentru lucrările de reparații capitale, cu 13,2% pentru lucrările de construcții noi și cu 2,8% pentru lucrările de întreținere și reparații curente. În schimb, pe obiecte de construcții, INS a raportat o creștere de 1,8% pentru clădirile rezidențiale și de 29,6% pentru construcțiile inginerești, cu o scădere de 0,8% pentru clădirile

Autoritățile locale din Cluj-Napoca au anunțat că nu vor mai emite autorizații de construire pentru clădirile rezidențiale care nu au inclus în proiect și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice. Cluj-Napoca a devenit astfel primul oraș din România care anunță public această decizie, deși o ordonanță de urgență adoptată încă din martie 2023 prevede că noile proiecte rezidențiale trebuie să aibă o stație de încărcare la fiecare cinci locuri de parcare.

Sursă articole: arenaconstruct.ro; INS: Știrile Pro TV;

Copy link
Powered by Social Snap