Noua Casă, în sfârșit la start

Impactul scontat de jucătorii din piața rezidențială

După modificări repetate, legiuitorii au stabilit că românii vor putea accesa, prin programul guvernamental, nu una, ci trei variante de finanțare.

UPDATE:

Potrivit lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, normele de aplicare ale programului guvernamental Noua Casă au fost aprobate în ședința de Guvern de miercuri, 19 august. „Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul Noua Casă este disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze imobile cu credite cu garanții de stat, vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei, disponibil până la sfârșitul acestui an pentru acest program”, a declarat acesta.

În noua sa variantă, programul Noua Casă (înlocuitorul fostului Prima Casă) ar fi trebuit să devină funcțional începând cu data de 20 august, potrivit unei declarații făcute către Mediafax de Dumitru Nancu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Micii și Mijlocii (FNGCIMM). După cum se arată în cele mai recente informații publicate de FNGCIMM, prin program vor putea fi acordate, practic, trei tipuri de credite – în funcție de tipul locuinței și de valoarea sa de achiziție.

Iată care sunt cele trei posibilități:

I. Pentru locuințele noi:

– credite de până la 70.000 de euro, cu avans de 5% din valoarea imobilului, pentru care se acordă o garanție de 50% din partea statului.
– credite de peste 70.000 de euro, dar până la maximum 140.000 de euro, în condițiile unui avans de 15% din valoarea de achiziție a imobilului, pentru care se acordă o garanție în valoare de 60% din partea statului.
* în categoria „locuințelor noi” sunt încadrate atât imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, cât și cele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic – lucrări recepționate tot cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului. 

II. Pentru locuințele vechi:

– credite de până la maximum 70.000 de euro, cu avans de 5% și garanție de 50% din partea statului.
* în categoria „locuințelor vechi” sunt încadrate imobilele recepționate cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat de către stat.

De precizat este că această din urmă variantă a programului guvernamental include o schimbare față de una dintre formele sale intermediare, din care reieșea că toți cumpărătorii de locuințe noi ar fi trebuit să dispună de un avans de 15% din prețul unei proprietăți, indiferent de valoarea acesteia.

O soluție bună, dar cu efecte discutabile

Cum este văzută Noua Casă de către jucătorii de pe piața rezidențială? „Ne bucurăm foarte mult că guvernanții au schimbat pe parcurs propunerea inițială, aceea în care, pentru locuințele noi, indiferent de valoare, avansul era de 15% – aici loveau foarte mult în cei tineri, care nu aveau timpul necesar sau veniturile necesare să economisească cei 15%”, a declarat Antoanela Comșa, directorul general al Gran Via România, în cadrul celui mai recent webinar marca CPI, organizat de Imobiliare.ro.

Aceasta a precizat că, strict pentru compania pe care o reprezintă, noua variantă a programului nu aduce, de fapt, schimbări majore. „Nu avem foarte mulți clienți care să apeleze la Prima Casă, cred că procentul maxim, în Timișoara 58, este de 25%. Avem foarte mulți clienți cu fonduri proprii și foarte mulți clienți care apelează la creditul ipotecar [standard]”, a motivat Comșa. 

„Este o soluție bună, nu știu însă în ce măsură va ajuta piața imobiliară, pentru că acest program a existat și anul trecut, și acum doi ani și acum practic ce s-a întâmplat este că am crescut valoarea [creditului] de la 67.500 la 70.000 de euro. Nu este o creștere spectaculoasă.” 

Antoanela Comșa, director general Gran Via România

Dobânzi apropiate la ipotecarele standard

Reprezentanta dezvoltatorului spaniol admite, totuși, că există o posibilitate ca acei clienți care apelau la credite ipotecare standard să se orienteze spre programul Noua Casă, pentru acele locuințe cu o valoare mai mare de 70.000 de euro – „pentru că, din discuțiile pe care le-am avut cu diverse bănci, dobânda este un pic mai atractivă”, a precizat aceasta. Pe de altă parte, a adăugat Comșa, există și bănci, precum BCR sau CEC, care se situează la un nivel foarte apropiat din punctul de vedere al dobânzilor. Un alt avantaj important al ipotecarelor standard este că acestea nu mai prevăd și alte comisioane – cum este comisionul plătibil anual către FNGCIMM.