Sa spunem impreuna STOP tepelor imobiliare

Inselaciune, frauda imobiliara, ori teapa imobiliara cum o numesc majoritatea, este destul de comuna la noi in tara din pacate, datorita mai multor aspecte. Numarul mare de oameni inselati se datoreaza in principiu celor 2 parti implicate in tranzactie: cumparatorul si vanzatorul. Totusi in ultimii ani, fata de anii de glorie 2006-2008, numarul oamenilor inselati a scazut sau nu?

Cumparatorul:

Incepem cu voi, cumparatorul, fiindca este important sa vedem ce putem face noi pentru a preintampina sa fim inselati. In primul rand trebuie sa ne informam. Ca orice lucru nou trebuie la inceput sa citim, sa ne documentam si sa punem intrebari.
ATENTIE! Internetul nu este cea mai sigura sursa de informare si multe informatii pot fi eronate sau datele prezentate sa nu mai fie valabile. Foarte multe persoane fac o investitie imobiliara odata in viata, astfel este imperios necesar sa se informeze foarte bine, mai ales daca nu au mai tranzactionat o proprietate pana acum. Chiar daca persoanele nu isi permit/nu doresc sa beneficieze de serviciile unei agentii, pot angaja un avocat sau notar pentru consultanta.
ATENTIE! Notarul angajat de un dezvoltator nu va fi niciodata echidistant, chiar daca dumneavoastra platiti taxele, asta nu va asigura succesul. In cele mai multe cazuri o inselatorie de genul poate pleca de la notar si sunt acoperite toate straturile unde urmeaza sa ajungeti. Multi cred ca agentiile sunt platite cu un comision doar pentru a purta clientul din stanga in dreapta, dar putini cunosc ca una din atributiile unei agentii este sa verifice actele si sa ii ofere consultanta clientului si pe teme juridice alaturi de notari si avocati.
NU plati in avans. Exact cum in viata de zi cu zi nu platesti in avans pentru servicii sau produse, atunci de ce ai face acest lucru cu propria casa? Crezi ca daca un dezvoltator apare imbracat frumos si cu o masina noua este serios? Cei mai multi care sunt gata sa te insele vor investi in imaginea lor si o masina frumoasa ca sa va impresioneze. In industrie un avans de 20%, maxim 30% este considerat suficient pentru a garanta achizitia dumneavoastra. Restul se plateste la contractul final sau in diferite faze ale constructiei cu un act aditional. Atentie nu mai plati inca 30% la rosu, fiindca poti ramane cu banii dati si o casa din caramida platita in procent de 60%. Incearca sa stabilesti termene rezonabile de plata, astfel incat sa fie investitia ta financiara garantata prin constructie. Nu uita ca un contract poate fi modificat din punctul de vedere al ambelor parti si sa fie echidistant, iar daca dezvoltatorul are un contract orientat doar catre el, acest lucru poate s afie primul semnal de alarma.
Mai poti sa verifici autorizatia de constructie, mai poti verifica utilitatile daca sunt in zona si nu uita ca in anumite orase din Romania deja utilitatile si accesul trebuie finalizate inainte de autorizarea constructiei. Povestea cu drumul il fac la sfarsit sa nu se strice nu mai e valabil in multe orase, inclusiv la noi in Cluj-Napoca.

Dezvoltatorul
Majoritatea dezvoltatorilor sunt companii sau persoane fizice foarte serioase, dar padure fara uscatori nu exista. Experienta si seriozitatea unui constructor se vede prin munca sa, asa ca roaga dezvoltatorul sa iti prezinte alte proiecte finalizate, dar sa si dovedeasca ca sunt ale lui, astfel sa nu te induca in eroare cu blocuri sau case construite de altii.
Vezi cum construieste, iar la o vizita pe santier vezi ce materiale foloseste. Legea din pacate te protejeaza prea putin, iar dezvoltator imobiliar din pacate poate fi oricine. Neprezentarea de garantii si neexistenta unei obligativitati de a plasa garantii, face imposibila executarea unui dezvoltator sau compania chiar si in perioada de garantie a imobilului daca nu are lichiditati, iar in multe cazuri asa este. Bonitatea unui dezvoltator este singura garantie ca orice paguba/greseala din constructie poate fi ulterior remediata pe cheltuiala sa.

Sfaturi si informatii utile ar fi multe. Daca vrei sa stai de vorba cu noi sau doresti mai multe informatii ne gasesti la sediul agentiei pe strada Iazului 19. Sfaturile sunt din partea casei. Te asteptam sa ne cunoastem. Nu ne suna sa iti dam sfaturi la telefon ca noi nu facem asa. Te asteptam sa ne cunoastem si sa povestim despre imobiliare. Daca nu ai timp sa vii la noi la birou, inseamna ca nu ai timp pentru tine si sa il dedici sigurantei tale.

Vezi mai jos stirea prezentata la PRO TV despre un proiect din Braila care cu ochiul liber se anunta ca o teapa monumentala si totusi clientii au platit in avans casele achizionate. Astazi nu au utilitati, drum si sar gardul ca sa ajunga acasa.

Stire PRO TV – Proiect Imobiliar Braila

Echipa RBC Imobiliare