Acasa, langa birou. O noua generatie

Proximitatea fata de casa a devenit un criteriu din ce in ce mai important in ultimii ani in modul in care alegem sa ne petrecem timpul liber, sa facem cumparaturi sau chiar sa ne schimbam locul de munca. Ritmul urban din ce in ce mai intens, aglomeratia si infrastructura care pare sa nu tina pasul cu traficul au inceput sa-si puna amprenta si asupra pietei imobiliare, astfel ca pe harta investitiilor de real estate din ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe proiecte care aduc in acelasi loc toate facilitatile necesare – locuinte, birouri si, de ce nu, chiar magazine, restaurante sau parcuri. In 2012, la Iasi se deschidea primul proiect mixt sau multifunctional din Romania, Palas Iasi, care aducea in acelasi loc un centru comercial, birouri, restaurante, spatii verzi, hotel, sali de evenimente si o strada de retail. Sase ani mai tarziu, astfel de ansambluri au devenit o practica des intalnita si din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari mizeaza pe investitii mixte, care ofera practic un ecosistem integrat pentru locuitorii unui centru urban, in conditiile in care astazi, poate mai mult ca niciodata, ”time is money” (timpul inseamna bani), iar o mai buna calitate a vietii este definita, bineinteles, si de scurtarea timpului petrecut in trafic. In Bucuresti, unul dintre primele proiecte mixte care au inceput sa prinda contur este Timpuri Noi Square, dezvoltat de compania de origine suedeza Vastint pe fosta platforma Timpuri Noi. Ansamblul va include 100.000 de metri patrati de spatii de birouri si spatii comerciale, la care se vor adauga alti 50.000 de metri patrati de spatii rezidentiale. Primele doua cladiri de birouri (32.600 de metri patrati) ale proiectului multifunctional au fost deja finalizate anul trecut Si gazduiesc chiria si precum Zitec, Sephora sau GoPro, iar acum se afla in proces de constructie cel de-al treilea imobil de birouri, ce va avea 20.100 de metri patrati.Tot pe o veche platforma industriala bucuresteana este planificata Si constructia proiectului mixt Fosta Fabrica, realizat de dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner. Astfel, fosta fabrica de bere Grivita, situata in apropierea Pasajului Basarab din Capitala, ar urma sa se transforme in urmatorii ani intr-un proiect de birouri ce va avea inclusa si o componenta de rezidential, pastrand in acelasi timp si amprenta istorica prin reconditionarea a trei cladiri ce fac parte din fosta platforma industriala.Tot in zona central-vestica a Capitalei, la Politehnica, omul de afaceri Ion Radulea construieste The Light, un proiect de birouri ce va avea si o componenta de peste 1.000 de locuinte.

Orasele mari din provincie, magnet pentru investitii

Dincolo insa de Bucuresti, si orasele mari din tara, care in ultimii ani au accelerat ritmul de dezvoltare economica, au atras investitii in proiecte imobiliare multifunctionale, iar Timisoara este poate unul dintre cele mai elocvente exemple in acest sens. De altfel, judetul Timis, catre care au mers o serie de investitori din industrii precum automotive sau IT, avea in luna mai o rata a somajului de doar 0,9%, fata de 4,5% la nivel national, in timp ce salariul mediu net se ridica la 2.886 de lei, fata de o medie la nationala de 2.700 de lei, potrivit Institutului National de Statistica. In acest context, omul de afaceri roman Iulian Dascalu si grupul Atterbury Europe construiesc la Timisoara proiectul mixt Openville, o investitie de circa 220 de milioane de euro, ce va fi dezvoltata in proximitatea centrului comercial existent Iulius Mall. Prima etapa de dezvoltare a Openville va include, printre altele, peste 100.000 de metri patrati de birouri (din care 50.000 de metri patrati sunt deja construiti), o suprafata de retail de 118.000 de metri patrati, precum si un parc. Tot in orasul de pe Bega, omul de afaceri roman Ovidiu Sandor construieste la randul sau un ansamblu mixt de birouri si rezidential, ISHO, ce cuprinde 50.000 de metri patrati de spatii office, precum Si 1.200 de apartamente. In centrul tarii, la Brasov, fosta platforma Tractorul se tranforma treptat intr-un proiect mixt, dupa ce compania Ceetrus (fostul Immochan) a construit un centru comercial – Coresi Shopping Resort -, in proximitatea caruia vrea sa ridice pana la 3.000 de locuinte. Tot in aceeasi zona, Ceetrus a cumparat anul trecut un proiect de birouri, pe care l-a integrat in proiectul sau mixt din Brasov. In orasul de sub Tampa, Si dezvoltatorul israelian AFI Europe ridica un proiect multifunctional ce va include un centru comercial de 45.000 de metri patrati si birouri de 15.000 de metri patrati, intr-o prima etapa. Pe de alta parte, strategia unui proiect cu mai multe functiuni este adoptata de AFI Si in Capitala. Compania a cumparat recent un teren aflat langa centrul comercial AFI Cotroceni Si complexul de birouri AFI Park din Capitala, iar in prezent se afla in proces de identificare a celei mai bune utilizari a acestui teren – birouri, retail sau rezidential.

Orasele mari din tara, magnet pentru investitii
Dincolo de astfel de proiecte care inglobeaza mai multe functiuni, pe piata imobiliara au inceput sa apara si altfel de tendinte care arata ca proximitatea si reducerea timpului petrecut in trafic reprezinta elemente cu greutate in deciziile noastre de zi cu zi. Astfel, principalii poli de birouri din Bucuresti – actuali sau viitori – au atras in ultimii ani santiere de mii si mii de locuinte, iar poate cel mai reprezentantiv exemplu il reprezinta zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde exista peste 400.000 de metri patrati de spatii office. Proiecte rezidentiale precum Aviatiei Park, Belvedere Residences, Aviatiei Apartments sau City Point au inceput sa prinda contur in ultimii ani in cel mai important centru de birouri din Capitala, unde lucreaza peste 40.000-50.000 de angajati. Pe de alta parte, si zona de centru-vest a Capitalei, mai exact perimetrul Orhideea-Politehnica, care se transforma treptat in unul dintre cele mai efervescente centre de birouri din oras, urmeaza aceeasi reteta, atragand in ultimii ani investitii in proiecte office, dar si dezvoltari rezidentiale precum Onix Residence (finalizat) sau Estella Residencias – Hercesa (constructia nu a demarat inca). Pe de alta parte, Bulevardul Expozitiei, care la randul sau este considerat un viitor pol de birouri al Bucurestiului, a atras simultan si investitori in spatii office, cat si in locuinte.

Sursă articol: blog.storia.ro

Copy link
Powered by Social Snap