Preturile locuintelor in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara

Pe zone, preturile locuintelor din cele trei mari centre regionale au cunoscut evolutii variate, in unele cazuri fiind consemnate chiar si scaderi.
In consonanta cu tendinta de incetinire a ritmului scumpirilor la nivel national, marjele de crestere a preturilor apartamentelor din marile orase ale tarii s-au situat, per ansamblu, sub pragul de 4% in al doilea trimestru din 2018.

Bucuresti:
In al doilea patrar al anului, pretentiile vanzatorilor de apartamente din Bucuresti s-au majorat cu 2,2%, ajungand la o valoare de 1.280 de euro pe metru patrat util. Potrivit datelor Analize Imobiliare, majorari importante au avut loc nu doar in zona de nord si in cea centrala a Capitalei, ci si intr-unul dintre cartierele mai putin bine cotate, din zona de sud. Astfel, locuintele din zona Parcul Carol (Cantemir – Marasesti) s-au scumpit cu 6,4% (pana la o valoare de 1.580 de euro pe metru patrat util), acestea fiind urmate de cele din Tei (5%), Pipera (4,5%), Decebal – Calea Calarasilor (3,7%) si Giurgiului (3,6%). Interesant de observat este ca cele mai semnificative marje de crestere din Capitala se situeaza peste cele consemnate in Cluj-Napoca.
Pe de alta parte, Bucurestiul are, in comparatie cu orasul de pe Somes, mai multe cartiere in care apartamentele au inregistrat scaderi de pret in cel de-al doilea patrar al acestui an – de remarcat este si faptul ca acestea sunt zone bine cotate, situate fie in nord, fie in partea semicentrala. Cel mai mult, respectiv cu 3,3%, s-au ieftinit locuintele din Herastrau – Nordului, apoi cele din Ferdinand (cu 1,9%), Vitan Nou (-0,7%), Dristor – Vitan Vechi (-0,6%) si Dorobanti – Floreasca (-0,3%).

Cluj-Napoca:
Tendinta de temperare a scumpirilor este vizibila inclusiv in Cluj-Napoca – oras in care apartamentele s-au apreciat intr-un ritm alert in ultimii ani, ajungand chiar sa le depaseasca, ca medie de pret, pe cele din Bucuresti. Trimestrul trecut, capitala Transilvaniei a consemnat una dintre cele mai mici marje de crestere dintre marile orase, respectiv 1,9%, pretentiile vanzatorilor locali de apartamente ajungand la o valoare de 1.510 euro pe metru patrat util. Cateva cartiere din orasul de pe Somes au consemnat scumpiri mai mari decat media valabila la nivel de oras, insa chiar si acestea au fost mai mici de 5%. Pe primul loc in clasamentul cresterilor de pret se afla cartierul Iris, cu un avans de 4,2%, acesta fiind urmat de Plopilor (+3,5%), apoi de zonele Buna Ziua – Europa – Calea Turzii (+3,2%), Marasti – Intre Lacuri – Aurel Vlaicu (+2,3%) si Manastur – Borhanci – Campului (+2,2%).
Interesant este ca, in ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scaderi ale pretului mediu solicitat de catre vanzatori. Cel mai semnificativ declin, de 2,9%, a avut loc in arealul Gruia – Dambul Rotund – Gara – Bulgaria, unde un apartament costa acum 1.360 de euro pe metru patrat util. Deprecieri mai usoare, de 0,7% si, respectiv, 0,1%, au avut loc si in cartierele Zorilor si, respectiv, Baciu. Cele mai mici cresteri de pret au fost inregistrate, pe de alta parte, in Someseni (0,1%) si Grigorescu (1,7%).
Centru si Plopilor, la egalitate de pret
Clasamentul zonelor cu cele mai mari preturi din Cluj-Napoca ramane, per ansamblu, acelasi: cele mai scumpe sunt, in mod firesc, tot apartamentele din zona centrala si ultracentrala (1.720 de euro pe metru patrat util), insa acestea se situeaza acum la perfecta egalitate cu locuintele din Plopilor, care au inregistrat un avans important in ultimul trimestru. Pe urmatoarele locuri se afla zonele Gheorgheni-Andrei Muresanu (cu o medie de 1.600 de euro pe metru patrat util), Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (1.560 de euro pe metru patrat util), dar si Zorilor (1.540 de euro pe metru patrat).
La polul opus, cele mai accesibile zone pentru clujeni, avand preturi mai mici de 1.000 de euro pe metru patrat util, raman Floresti (cu o medie de 850 de euro pe metru patrat pentru un apartament), dar si Baciu (980 de euro pe metru patrat). Valori sub media la nivel de oras mai pot fi gasite si in Someseni (1.190 de euro pe metru patrat), Iris (1.330 de euro pe metru patrat), dar si Gruia – Dambul Rotund – Gara – Bulgaria (1.360 de euro pe metru patrat).

Timisoara:
In al doilea trimestru din 2018, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-a majorat cu 2,4%, pana la o valoare de 1.170 de euro pe metru patrat util. La fel ca in Bucuresti si Cluj-Napoca, si aici preturile s-au majorat in majoritatea zonelor analizate. Un avans important, de 5,2%, a avut loc in zona Central – Balcescu – Take Ionescu – Piata Maria, unde asteptarile vanzatorilor au ajuns la 1.260 de euro pe metru patrat util. In acest rastimp, apartamentele din Circumvalatiunii s-au apreciat cu 4,2%, cele din arealul Bucovina – Simion Barnutiu – Garii – Dorobantilor – Mircea cel Batran cu 3,5%, cele din Girocului – Soarelui – Buziasului cu 2,6%, iar cele din Lipovei – Aradului tot cu 2,6%.
Diferente relativ reduse intre cartiere
Este interesant ca, spre deosebire de Bucuresti si Cluj-Napoca, in Timisoara nu exista, practic, zone cu o medie de pret mai mica de 1.000 de euro pe metru patrat pe piata apartamentelor. Aceasta se explica prin diferentele mult mai mici de pret intre diferitele zone ale orasului, piata de aici fiind vizibil mai unitara la acest capitol. In momentul de fata, majoritatea cartierelor analizate se incadreaza intre 1.100 si 1.300 de euro pe metru patrat util; exceptia de la regula o constituie zona Ultracentral – Medicina – Piata Unirii, unde se gasesc, de altfel, cele mai scumpe apartamente, cu o valoare medie de listare de 1.490 de euro pe metru patrat util.

Sursa: Imobiliare.ro