Apetitul pentru achizitiile de locuinte, la apogeul ultimilor 3 ani

Datele din piata indica o crestere importanta a apetitului pentru achizitii de locuinte, fapt ce explica, de altfel, tendinta de crestere a preturilor.
Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, arata ca, in ultimii trei ani, cererea de locuinte din cele mai mari sase orase ale tarii s-a majorat cu 76%, situandu-se, astfel, la un punct de apogeu in momentul de fata. In perioada mentionata – ce corespunde, in mare, noului ciclu de crestere a pietei, inceput dupa incheierea crizei –, cel mai semnificativ avans, de 217%, a avut loc in Iași. In ciuda faptului ca interesul cumparatorilor s-a triplat, practic, preturile din capitala Moldovei nu au resimtit o presiune foarte mare, intrucat oferta crescanda de apartamente noi a putut prelua o buna parte din noile solicitari. Majorari de peste 100% ale cererii au mai fost consemnate in Brasov (158%), Timisoara (104%) și Constanta (103%), in vreme ce, in Bucuresti si Cluj-Napoca, a avut loc o crestere de 46% si, respectiv, 76%.

Iasi si Cluj, cele mai mari cresteri ale cererii
Pe parcursul ultimelor 12 luni, cererea pentru proprietati rezidentiale (atat apartamente, cat si case) s-a majorat, cumulat, cu 17% in marile centre regionale. Cresteri au fost înregistrate in toate acestea, insa amploarea variatiilor este foarte diferita: in fruntea clasamentului se afla Iasiul si Cluj-Napoca, unde apetitul pentru achizitiile de locuinte este cu 49% si, respectiv, cu 41% mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut.
Pe de alta parte, Bucurestiul a consemnat cea mai mica crestere anuala a cererii pentru proprietati rezidentiale, anume 6% (ceea ce explica, partial, scumpirile mai temperate din Capitala). De luat in calcul este insa si faptul ca volumul cererii din asa-numitele orase secundare este de patru pana la cinci ori mai mic decat in Bucuresti. In celelalte mari orase ale tarii, apetitul pentru achizitiile de locuinte a cunoscut, potrivit raportului citat, majorari anuale de doua cifre: 12% în Constanta, 28% în Timisoara si, respectiv, 34% în Brasov.

Apartamente noi versus vechi

In ceea ce priveste tipul de locuinte cautate de catre potentialii cumparatori, cele nou-construite (apartamente si case finalizate dupa anul 2000) sunt in continuare majoritare, cu o pondere de 57% dintre cautarile pe cele sase mari orase (in crestere de la 56% in ultimul trimestru din 2017). Preferinta pentru unitatile locative noi poate fi regasita, punctual, doar in trei dintre cele sase orase analizate, respectiv Cluj-Napoca (69%), Iasi (67%) și Bucuresti (62%). In celelalte trei centre regionale, apartamentele vechi sunt inca mai populare, cu o cota de 46% in Timisoara, 43% în Constanta si, respectiv, 42% in Brasov.

Oferta de locuinte, in contrapunct cu apetitul pentru achizitii

La capitolul oferta, datele Analize Imobiliare arata ca, raportat la perioada similara a anului trecut, numarul proprietatilor disponibile spre vanzare s-a diminuat cu 5,9% la nivelul marilor orase, pe fondul cresterii cererii și a numarului de tranzactii din piata. In contrapunct cu evolutia cererii, tendinta de scadere a ofertei de locuinte explica, de altfel, tendinta ascendenta a preturilor. Cinci dintre cele sase centre regionale au consemnat scaderi ale celui din urma indicator in ultimul an, in frunte aflandu-se Bucurestiul, cu un minus de 12,3%, acesta fiind urmat de Brasov (-6,2%), Constanta (-4,8%), Timisoara (-0,8%) si Iasi (-0,2%). Exceptia de la regula o reprezinta Cluj-Napoca, unde numarul ofertelor de locuinte disponibile spre vanzare este cu 8,6% mai mare decat in urma cu un an.
In ceea ce priveste proprietatile nou introduse pe piata, in marile orase a avut loc o crestere de 16,4% fata de primul trimestru din 2017, tendinta ascendentă fiind resimtita in fiecare dintre cele sase centre regionale. Cel mai mare avans a avut loc in Constanta (33,5%), orasul de la malul marii fiind urmat de Cluj-Napoca (33%), Iasi (24,7%), Timisoara (21,9%), Brasov (16,8%) si, in cele din urma, de Bucuresti (6,2%).

Sursa:imobiliare.ro

Copy link
Powered by Social Snap