Romanii, cei mai pesimisti europeni

Românii, cei mai pesimişti europeni când vine vorba de preţul locuinţelor; 72% aşteaptă scumpiri

Mai mult de jumătate dintre europeni se aşteaptă la scumpirea locuinţelor în următoarele 12 luni, România conducând în clasamentul pe ţări, cu o medie de 72% a celor care cred că preţurile vor creşte, urmată de Spania (66%) şi Cehia (65%), potrivit ING International Survey Homes and Mortgages 2017.
Faţă de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimişti în legătură cu evoluţia preţurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creştere dintre ţările europene. Totuşi, aceştia se aşteaptă la o creştere uşoară.
Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei ţări au o economie în creştere, sunt de părere analiştii de la ING.
Media europeană, de 59%, este cu 3 puncte procentuale mai mare faţă de anul trecut. În acelaşi timp, 61% dintre europeni spun deja că preţul caselor este mare.
Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că preţul caselor va creşte s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.
„Europenii văd întregul proces de a-şi căuta o casă destul de scump; mulţi dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depăşit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecinţă, mulţi resimt dificultăţile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună”, a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.
În Europa, două din cinci persoane (41%) care şi-au bugetat costurile totale pentru o locuinţă recunosc că au depăşit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate iniţial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenţii europeni au cheltuieli de mentenanţă sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puţin de 20% dintre respondenţi se confruntă cu dificultăţi în plata ratei sau chiriei la casă.
În consecinţă, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendinţa este confirmată şi de rezultatele studiului ING International Survey Savings 2017, distribuit la începutul acestui an, ce a arătat că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puţin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în faţa unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care îşi pierd locul de muncă.
Doar 29% dintre europeni pot să declare că piaţa locuinţelor din ţara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord.

Sursa articol: RBC Imobiliare si www.zf.ro

Copy link
Powered by Social Snap