FNGCIMM solicita Ministerului Finantelor redistribuirea fondurilor Prima Casa

FNGCIMM solicita Ministerului Finantelor redistribuirea fondurilor Prima Casa

Screen Shot 2016-04-12 at 16.36.19
FNGCIMM solicita Ministerului Finantelor redistribuirea fondurilor Prima Casa. Programul Prima Casă se derulează pe repede înainte. Clienţii au înţeles că banii disponibili în acest an sunt mai puţini în comparaţie cu anul trecut, iar disputele legate de legea dării în plată au accelerat interesul. Cererea mare pentru creditele Prima Casă a dus la creșterea preţurilor pe piaţa imobiliară.
În primele trei luni ale anului, preţurile locuinţelor au crescut cu peste 6,5% faţă de decembrie 2015, arată un studiu la nivel naţional. Cluj-Napoca,Timişoara si Bucureşti conduc intr-un top al scumpirilor.
Potrivit FNGCIMM, în fiecare zi ajung în analiză peste 450 de dosare pentru credite Prima Casă, dupa ce luna trecută numărul se situa la 340. In acest ritm alert, cateva bănci au aunţat deja ca au terminat fondurile alocate. BCR, ING Bank si Alpha Bank nu mai deţin bani, iar alte bănci au anunţat ca sunt “pe ultima sută de metri”.
În acest context, FNGCIMM a decis să solicite Ministerului Finanţelor redistribuirea fondurilor pentru creditele Prima Casă

Conform prevederilor legale aplicabile, “FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”.

„În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanții în cadrul Programului Prima Casă a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, unul dintre finanțatorii participanți în program anunțând recent epuizarea fondurilor alocate din plafonul aferent anului 2016, motiv pentru care a solicitat alocarea unui plafon suplimentar. FNGCIMM, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor iniția in curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul Programului pentru că în limita resurselor disponibile să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toți finanțatorii participanți în program le vor formula în următorul trimestru. Sumele vor fi puse la dispoziția finanțatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanțatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceștia vor epuiza resursele alocate și vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016”, anunță reprezentanții FNGCIMM, potrivit Imobiliare.ro

Guvernul a anunţat săptămana trecută ca nu intenţionează, momentan, să suplimenteze fondurile destinate acestui program.

FNGCIMM a anunțat că plafonul total alocat pentru anul 2016 este compus din diferenţa rămasă neutilizată din plafonul anului 2015, în sumă de peste 172,5 milioane de lei, din suma de 200 milioane de lei provenită din rambursările de rate de capital, care au fost utilizate cu prioritate, la care se adaugă plafonul alocat pentru anul 2016 în sumă de 1,3 miliarde de lei.

Cei 18 finanțatori înscriși în programul Prima casă în anul 2016 sunt: Alpha Bank, CREDITCOOP, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

În 2015, românii au beneficiat de puțin peste 30.000 de împrumuturi Prima Casă, în valoare totală de 2,52 miliarde de lei.

Sursa www.bankingnews.ro

Copy link
Powered by Social Snap