Tot ce trebuie sa sti despre Prima Casa

Tot mai multi tineri aflati la inceput de drum aleg sa opteze pentru un credit Prima Casa in detrimentul chiriei. Argumentele din spatele acestei tendinte sunt evidente: reprezinta o investitie in viitor, de cele mai multe ori rata este inferioara celei aferente pentru chirie, iar statutul de proprietar aduce, pentru multi, un anumit confort emotional.

In esenta, programul Prima Casa reprezinta o masura anti-criza initiata de Guvernul Romaniei pentru a sustine un sector economic prioritar. Scopul lui este sa deblocheze activitatea de creditare si, totodata, sa imbunatateasca economia prin crearea de noi locuri de munca. Prin intermediul acestuia, se usureaza procesul de accesare a unui credit ipotecar. Statul garanteaza intr-un anumit procent creditele oferite de banci. Conditia impusa este ca bancile sa ofere credite mai avantajoase persoanelor care participa la program.
Poate accesa un credit Prima Casa in 2018 orice persoana care nu a detinut o locuinta cu o suprafata utila de peste 50 mp, exceptie facand cotele parti primite prin mostenire. Prin acest credit se poate achizitiona o locuinta in diferite stadii de finalizare sau se poate construi o locuinta individuala sau in asociere, pe un teren autorizat pentru constructie dupa anul 2010. Persoana care opteaza pentru un astfel de credit are obligatia de a plati un depozit care sa echivaleze dobanda a trei luni de credit. Totodata, se obliga sa nu o instraineze in primii 5 ani de la achizitionarea sau construirea ei. O ultima obligatie vizeaza ca aceasta sa fie asigurata, iar despagubirile sa fie cesionate in favoarea statului roman.

Obtinerea creditului Prima Casa in 2018

Iata care este procedura de accesare a unui astfel de credit. Pentru inceput, va fi necesar sa te adresezi unei banci care face parte din acest program. Vei primi o lista cu toate documentele necesare pentru acest demers, pe care le vei depune ulterior la banca. Dupa aprobare, se trimite catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru a se primi garantia din partea statului roman. Aceasta institutie va analiza dosarul, urmand sa il aprobe, respinga sau sa il retrimita la banca daca nu este complet. In eventualitatea in care se primeste aprobarea, vei realiza un contract cu banca si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Astfel, vei avea posibilitatea de a cumpara locuinta dorita. Avansul ce trebuie platit este de 5% pentru locuinte cu preturi de sub 60.000 euro. In cazul in care pretul locuintei depaseste aceasta valoare, avansul va fi restul dintre pretul de achizitie si pragul minim de 57.000 euro. Locuintele destinate cumpararii dupa finalizare sau a celor viitoare, lucrurile sunt diferite. Se va plati un avans de 5% daca pretul este mai mic de 70.000 euro si diferenta dintre pret si pragul de 66.500 euro daca acesta este mai mare.

Durata obtinerii unui credit Prima Casa
Perioada de asteptare a unui astfel de credit variaza in functie de banca cu care alegi sa colaborezi. De regula, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM le recomanda solicitantilor sa ia in calcul o perioada de 50-60 de zile in ante-contractele de vanzare-cumparare. Astfel, se evita riscul de pierdere a avansului. Durata de analiza a dosarului variaza intre 1-2 saptamani si variaza de la un caz la altul. Fondul de garantare analizeaza dosarul in aproximativ 5 zile lucratoare. Lucrurile pot sa se schimbe daca reprezentantii bancii nu au intocmit corect aplicatia. Acest lucru poate duce la intarzieri.

Ce trebuie sa stii despre Prima Casa in 2018?
Anul 2018 nu vine cu vesti foarte bune pentru cei ce doresc sa aplice pentru un astfel de credit. Statul roman a redus cu jumatate de miliard de lei suma acordata garantarii imprumuturilor. Acest lucru inseamna ca dosarele trebuie pregatite foarte bine, pentru ca bancile sa aprobe un eventual imprumut rapid, inainte de terminarea fondurilor. Fondurile acordate pentru Prima Casa in 2018 asigura peste 20.000 de locuinte. Numarul acestora este cu 5.000 mai mic decat anul trecut, motiv pentru care specialistii prevad o lupta apriga in obtinerea imprumuturilor. Pana acum, peste 220 de mii de romani au accesat un astfel de credit pentru locuinta. O alta previziune a analistilor bancari este ca pe viitor, acest program va trebui modificat. Derularea lui in luna februarie duce la o denaturare a pietei imobiliare, datorita numarului ridicat de romani care vor sa cumpere o locuinta prin acest program. Cand acesta se finalizeaza, piata imobiliara intra in regres. Astfel, se doreste ca doar romanii cu venituri modeste sa mai poata aplica la un astfel de credit.

Sursa: adevarul.ro

Copy link
Powered by Social Snap