Nu poți scăpa de plata chiriei invocând Forța Majoră

Persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare, din cauza crizei generate de coronavirus, ar putea să creadă că au la îndemână forța majoră, ca mecanism pe care îl pot folosi pentru a scăpa sau a amâna plata chiriei pentru locuință. Din păcate, acest mecanism nu este aplicabil în astfel de situații și soluția ar trebui găsită în altă parte.

Conform Codului civil, forța majoră reprezintă un mecanism care poate să justifice neexecutarea unei obligații, atunci când cel care datorează ceva se află în imposibilitate obiectivă de a își îndeplini angajamentele. Însă esența forței majore este fix imposibilitatea, care nu trebuie echivalată cu dificultatea de a executa o obligație.

De aceea, persoanele care se află în dificultate financiară de a-și plăti chiria nu ar putea recurge la forță majoră ca la un mecanism ce le-ar scuza neplata.

Pentru a înțelege mai bine de ce acest lucru nu este posibil, este important să ne uităm la ce implică plata chiriei – plata unei sume de bani, care este, conform legii, un bun de gen (adică o sumă de bani, făcând parte dintr-un gen, va putea fi înlocuită oricând cu o alta, dacă prima dispare, să zicem). Acest lucru înseamnă că niciodată nu va fi imposibil să fie plătită o sumă de bani, cel mult putând fi mai dificil.

Citește întreg articolul: https://www.avocatnet.ro/articol_54227/Nu-poți-scăpa-de-plata-chiriei-apartamentului-invocand-forța-majoră.html?fbclid=IwAR0w0q1FEyCOzUIwTkUrE3m8NE8R9CEDySoOphUSy0A5f10NnemEB21GiAE

Sursă articol: www.avocatnet.ro