Regulile Prima Casă 2020 se pot schimba

Programul Prima Casă 2020, demarat deja în februarie cu un buget de 1,98 miliarde de lei, ar putea fi înlocuit, în curând, de proiectul „O familie, o casă”. Acesta a trecut de Camera Deputaților.

Principalele modificări care ar urma să fie introduse odată cu proiectul „O familie, o casă” vizează veniturile beneficiarilor. Astfel, venitul net al unui beneficiar individual sau împreună cu soțul sau soția nu trebuie să depășească 4.500 de lei. În cazul familiilor cu cel puțin un copil, venitul net poate ajunge până la 7.000 de lei.

În plus, locuințele cumpărate vor putea avea un preț de cel mult 70.000 de euro, iar valoarea finanțării garantate va fi de până la 66.500 de euro, echivalent în lei.

În cadrul proiectului se propune și reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil, respectiv reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Propunerea legislativă „O familie, o casă” urmează să ajungă la președinte pentru promulgare. Pentru a intra în vigoare aceasta trebuie să fie publicată mai întâi în Monitorul Oficial.

Prima Casă 2020, demarat deja

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat din 21 februarie lansarea programului Prima Casă 2020, cu un buget de 1,98 de miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei.

În total, 14 bănci participă la program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

„La finalul anului 2019, programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental, care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe”, declara la lansarea Prima Casă 2020 Directorul General al FNGCIMM, Dumitru Nancu.

„Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, menționând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, mai spunea el.

Parcursul proiectului „O familie, o casă”

Proiectul legislativ a fost inițiat de Eugen Teodorovici, fostul Ministru al Finanțelor. Pe  2 septembrie a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, iar pe 18 septembrie a fost adoptat de Senat. Tot în septembrie, proiectul „O familie, o casă” a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere.

În Comisia pentru buget, finanțe și bănci s-au făcut unele modificări, iar pe 21 octombrie acesta a fost înscris pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților.

În 10 martie 2020, proiectul „O familie, o casă” a fost adoptat de Camera Deputaților, fără niciun vot „contra”.

De la lansare, în 2009, și până la finalul lunii iulie din 2019, prin intermediul programului au fost acordate 279.179 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de aproape 25 de miliarde de lei.

Sursă articol: cpi.imobiliare.ro

Copy link
Powered by Social Snap