Topul regiunilor din țară

Topul regiunilor din țară în care s-au dat în folosință cele mai multe locuințe până la finalul lunii septembrie

În nouă luni, s-au finalizat 46.437 de locuințe în România, cu circa 6.000 în plus față de numărul celor date în folosință în perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe primul loc în topul regiunilor cu cele mai multe locuințe date în folosință pe parcursul primelor nouă luni din an se află regiunea București-Ilfov, cu 9.548 de unități. Doar aici s-au finalizat cu peste 2.500 de unități în plus față de anul trecut.

Poziția a doua în clasament a fost ocupată de regiunea de Nord-Vest a țării, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Aici s-au dat în folosință 9.165 de locuințe, față de 7.718 în primele trei trimestre din 2018, potrivit datelor INS.

Centrul țării ocupă poziția a treia în top. Această regiune cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. În acest caz au fost terminate 6.807 locuințe în nouă luni, cu circa 1.000 mai multe raportat la perioada similară a anului trecut.

Cele mai puține locuințe au fost date în folosință în Sud-Vest Oltenia. Aceasta a fost și singura regiune unde s-au finalizat mai puține unități față de anul trecut.

  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În primele trei trimestre din 2019, cele mai multe locuințe au fost date în folosință în mediul urban, mai exact aproape 28.000 de unități. Numărul acestora a crescut semnificativ raportat la aceeași perioadă din 2018.

Aproape toate locuințele finalizate au fost realizate din fonduri private.

Sursă articol: www.cpi.imobiliare.ro