Volumul lucrărilor de construcții în creștere

Volumul lucrărilor de construcții a crescut pe parcursul primelor opt luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În intervalul ianuarie-august 2019, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut față de 2018, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Ca serie brută, acesta a cunoscut o creștere cu 27%. Pe elemente de structură, cel mai semnificativ avans a apărut la nivelul construcțiilor noi, cu 33,5%.

Lucrările de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) au crescut cu aproape 19%, iar cele de reparații capitale (n.r executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală) cu doar 2,3%.

evolutia lucrarilor de constructii august
Infografic: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe elemente de structură ianuarie 2015-august 2019 (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate), INS

„Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri ale volumului de lucrări de construcții astfel: clădirile nerezidențiale cu 39,5%, clădirile rezidențiale cu 35,2% și la lucrările de construcții inginerești cu 16,3%”, arată datele INS.

Infografic; evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții ianuarie 2015-august 2019 (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate), INS

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 20,6%, creștere reflectată în principal în volumul lucrărilor de construcții noi și la nivelul lucrărilor de întreținere și reparații curente (cu 28,5%, respectiv 10,9%). Lucrările de reparații capitale au cunoscut un avans mai mic de 3%.

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale cu 34,2%, clădirile rezidențiale cu 32,2% și la construcțiile inginerești cu 10,7%”, potrivit INS.

Sursă articol: cpi.imobiliare.ro