Rata dobanzii: fixa vs. variabila

Daca iei un credit cu dobanda fixa, atunci vei plati aceeasi rata pe toata perioada creditului, indiferent de ratele dobanzilor interbancare. Dobanda fixa este recomandata in perioade cu un grad mediu si mare de incertitudine in care pot aparea miscari semnificative pe dobanzile de referinta.

Daca iei un credit cu dobanda variabila, atunci se ia in calcul marja bancii (care va ramane fixa pe toata perioada creditului), la care se adauga rata dobanzii de referinta.

Rata dobanzii de referinta reflecta in mod corect ratele la care bancile contracteaza imprumuturi si sta la baza deciziilor de politica monetara. Fiindca daca se cunoaste cat de usor pot bancile sa acceseze fonduri, se poate estima rapiditatea cu care acestea pot transfera fonduri (sub forma de imprumuturi) persoanelor fizice si juridice, aspect reflectat in nivelul preturilor.

Nota: exista si credite cu dobanzi mixte, unde rata dobanzii este fixa pentru o perioada initiala (1, 3 , 5 ani) iar ulterior aceasta se transforma intr-una variabila.

Creditele cu dobanzi fixe au ajuns sa aiba o pondere de 25% din fluxul de credit nou ipotecar; o crestere uriasa tinand cont ca acum 2 ani era sub 6%.

Concluzia noastra? Dobanda fixa iti asigura marele avantaj ca stii ce ai de platit luna de luna. Este recomandata clientilor care isi doresc predictibilitate (in comparatie cu dobanda variabila care se modifica la 3 luni). Dezavantajul este ca predictibilitatea se plateste suplimentar, dobanda fixa fiind mai mare decat dobanda variabila. Asadar ambele variante sunt bune, totul depinde de tipologia clientului, de dorintele versus posibilitatile acestuia, precum si de temerile/experientele din trecut.

Serviciile KIWI Finance pentru persoane fizice sunt GRATUITE!