Cererea pentru apartamente si case

În ultimul trimestru al anului trecut, circa 126.000 de potentiali cumparatori au interactionat cu vânzatorii de apartamente si case prin intermediul portalului Imobiliare.ro. De mentionat este ca trendul general de diminuare a cererii de locuinte s-a mentinut în perioada analizata – astfel, comparativ cu intervalul similar din 2017, acest indicator era cu 11% mai mic în marile centre regionale ale arii, tendinta descendenta fiind resimtita în toate cele ase piete analizate.
Oraele în care poate fi observat cel mai mare declin anual la cautarile de apartamente si case sunt Iasi (-24%), Cluj-Napoca (-23%), dar si Timioara (-22%), în vreme ce scaderi de doua cifre au fost consemnate si în Constanta (-17%) si Braov (-12%). Cea mai mica marja de diminuare a cererii, pe de alta parte, a fost înregistrata în Bucureti, care este si cea mai mare piata imobiliara a tarii – aici, volumul cautarilor de locuinte a înregistrat un recul anual de doar 4%.
În ciuda tendintei de diminuare a volumului de cautari de locuinte raportat la ultimele 12 luni, cererea pe acest segment de piata continua sa fie, per ansamblu, mai mare decât în urma cu trei ani. Astfel, la nivelul celor sase mari centre regionale analizate, interesul pentru achizitia de case sau apartamente este acum cu 21% mai ridicat (comparativ cu o diferenta de 29% în trimestrul anterior).
Fata de ultimul patrar al anului 2015, cel mai mare avans al cererii, în cuantum de 60%, poate fi observat în Braov, orasul de la poalele Tâmpei fiind urmat de Iasi (cu un plus de 45% la trei ani), Constanta (+30%), Bucuresti (+18%) si Timioara (+16%). Singura exceptie de la regula o reprezinta Cluj-Napoca, unde interesul pentru proprietati rezidentiale a fost, în ultimul trimestru din 2018, cu 5% mai
scazut decât în 2015.

Copy link
Powered by Social Snap