Tranzactii de 386 milioane euro pe piata imobiliara

Volumul investitional inregistrat in prima jumatate a anului la nivelul pietei imobiliare din Romania a fost de circa 386 de milioane de euro. Desi acesta a scazut cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, cand tranzactiile in scop investitional au atins valoarea de 530 de milioane de euro, piata locala a ramas mai activa in primul semestru din 2018 fata de altele din regiune. Scaderea inregistrata in Romania a aparut, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, pe fondul mai multor tranzactii care nu au fost semnate pana la sfarsitul lunii iunie. Acestia sustin insa ca eventuala lor concretizare in cea de-a doua jumatate a anului ar aduce nivelul tranzactiilor la unul comparabil cu cel atins in 2017, de circa 1 miliard de euro.

„Dupa o lunga perioada in care o serie de noi investitori au monitorizat piata imobiliara din Romania, analizand posibile investitii, ultimele luni ale anului 2017 si prima jumatate a lui 2018 au consfintit aparitia unui nou capital tranzactional. Aceasta tendinta investitionala va continua si in a doua jumatate a anului, astfel ca vom mai vedea stiri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piata locala”, a declarat Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets in cadrul Cushman & Wakefield Echinox. „Pe masura ce randamentele imobiliare continua sa scada in pietele mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est, Romania va beneficia de o tendinta naturala a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicata, in conditiile unei piete cu un grad de risc acceptabil. In acest context, Romania reprezinta o varianta atractiva. Volumul investitional este important, dar consideram ca pe termen lung numarul si diversitatea investitorilor care intra pe piata vor fi si mai importante”, a mai explicat Wilkinson.

Cel mai activ sector in prima parte a anului 2018, cu o pondere de 66% din volumul total, a fost cel al spatiilor de birouri. Acesta a fost urmat de sectorul de retail. Cea mai mare tranzactie din punct de vedere al valorii acesteia a fost incheiata de Lion’s Head Investments la achizitionarea Oregon Park din zona Barbu Vacarescu-Floreasca a Capitalei. Totodata, 93% din volumul de investitii a fost generat de tranzactii cu proprietati din Bucuresti. La nivelul Europei Centrale si de Est (Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania), piata locala a atras 7,6% din volumul total de investitii de 5,1 miliarde de euro. Romania s-a clasat astfel pe locul al treilea in regiune, peste Ungaria si Slovacia. Primul loc a fost ocupat de Polonia, cu o cota de 64,1% din volumul total de investitii.

Sursa:cpi.imobiliare.ro