Cum izolezi fundatia casei pentru eficienta termica?

Fundatia casei trebuie sa fie foarte bine izolata pentru a nu exista astfel risipa de caldura. Iar izolatia acesteia este necesara in acest caz fie ca vei opta pentru un spatiu compus din parter si mansarda, fie pentru un spatiu ce are si subsol. In ambele situatii casa trebuie sa fie extrem de bine izolata, astfel incat sa nu existe scurgeri de caldura.
Atunci cand ai realizat deja constructia casei, te preocupa mai mult ca sigur izolatia peretilor acesteia, considerand astfel ca ai reusit sa duci la bun sfarsit aceasta etapa constructiva. Nu putem spune acest lucru pana ce nu vom acorda mare atentie detaliilor. Pentru ca aerul rece sa nu patrunda prin peretii casei sau prin fundatia acesteia in incapere, este nevoie de o izolatie executata corect. In plus, este necesar pentru o fundatie sa aveti in vedere aplicarea unor materiale hidroizolatoare, care sa tina la distanta infiltratiile de apa.
Si pentru cea mai buna eficienta, ar fi bine sa izolati atent si sa indepartati stratul de pamant ce se afla in jurul locuintei, astfel incat sa ii faceti loc izolatiei si sa fie cat mai adanc realizata.

Iata pe scurt cateva etape de care sa tii cont pentru a realiza o izolatie corecta a fundatiei casei:

1. Indepartarea pamantului
Este bine sa dati la o parte un strat de circa 20-30 de centimetri de pamant, de jur imprejurul casei, izoland astfel bine fundatia. Puteti face acest lucru destul de repede, cu ajutorul unei lopeti si a unei sape. Daca deja ati asfaltat de jur imprejurul casei, este bine sa indepartati stratul de beton, astfel incat sa izolati corect.
2. Aplicarea stratului de polistiren expandat
Se va aplica un strat de polistiren expandat, de 10 cm si cu o densitate cat mai mare. In acest mod, vom proteja locuinta de frig. De asemenea, aplicarea stratului de polistiren expandat se va face cu usurinta, cu ajutorul adezivului de lipire, mesterii folosindu-se de un spaclu pentru intinderea materialului. Mai apoi, se va lipi placa de polistiren bine, prin presare pe fundatia casei, cat mai jos posibil.
Exista si mesteri care recomanda tencuirea fundatiei casei, ca prima etapa izolatoare.
3. Aplicarea celui de-al doilea strat izolator
Izolatia fundatiei are nevoie de aplicarea unui strat de polistiren extrudat, de o grosime de 3 centimetri. Acest strat de polistiren este foarte rezistent in fata intemperiilor vremii, inghetului si dezghetului si reuseste sa formeze o adevarata bariera termica intre exterior si interior. Este bine sa aplicati stratul de polistiren extrudat cat mai adanc, in interiorul solului, de jur imprejurul fundatiei casei. De asemenea, polistirenul extrudat se va lipi cu ajutorul unui adeziv de cea mai buna calitate, materialul fiind intins de un spaclu. Placile vor fi asezate cu atentie si prin presare.
4. Masa de glet
Acest tip de izolatie are nevoie de aplicarea unei mase de glet, in doua straturi, pe suprafata polistirenului, pe care a fost asezata plasa de armare din fibra de sticla. Se aseaza destul de usor pe toata suprafata polistirenului. In cazul in care va doriti si hidroizolarea fundatiei, ar fi indicat ca mai inainte de aplicarea masei de glet sa se aseze o folie de polietilena de mare densitate. Aceasta folie este un bun termoizolator.
5. Masa de tinci
La finalul executiei lucrarii se va mai aplica un strat consistent de tinci, care sa finiseze si mai bine fundatia casei. Dupa ce acest ultim strat a fost aplicat se poate trece la finisaj, recomandat fiind cel din piatra naturala, rezistenta in fata precipitatiilor si umezelii.

Sursa: izolatiacasei.ro