Parchet special pentru incalzirea in pardoseala

Ne dorim ca locuinta noastra sa fie una in primul rand, care sa beneficieze de tot confortul. Termopane, centrala termica, usa metalica, sunt doar cateva dintre metodele prin care incercam sa ne asiguram acest lucru. Si pentru ca tot se apropie sezonul rece, in ultima vreme s-a remarcat o tendinta de montare a sistemului de incalzire prin pardoseala. De altfel, pe langa alte avantaje, acest lucru este recomandat si de designeri, pentru ca astfel puteti maximiza spatiul de care dispuneti, sau altfel spus, puteti obtine spatii mai mari in incaperile mici sau pentru a conferi un aspect modern incaperii.

Recomandari de la specialisti

Daca si pe dumneavoastra va tenteaza, venim in ajutorul dumneavoastra cu unele recomandari. Astfel, trebuie sa fiti atenti la coeficientul de rezistenta termica a lemnului si faptul ca parchetul din lemn masiv si cel stratificat isi modifica dimensiunile in timp. Aceste doua tipuri de parchet sunt influentate continuu de temperatura si umiditatea ambientala. Astfel, daca umiditatea ambientala este mare, lemnul va absorbi vapori de apa si isi va mari volumul, iar daca aerul este relativ uscat, iarna, atunci cand camerele sunt incalzite, lemnul va elimina vaporii de apa, diminuandu-se, ceea ce va avea drept rezultat si aparitia unor fisuri inestetice intre lamele.
Specialistii sustin ca parchetul, prin natura lui, este un bun izolator termic, de aceea daca alegeti sa va montati un parchet ceva mai gros, sistemul de incalzire prin pardoseala nu va mai fi atat de eficient. De aceea se si recomanda ca montarea parchetului sa fie efectuata numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.

Etapele montarii
Etapele montarii parchetului ca finisaj pentru o incapere cu sistem de incalzire prin pardoseala trebuie respectate cu strictete, pentru a avea parte de o lucrare de calitate buna.
Astfel, inainte de montarea parchetului, sistemul de incalzire va fi mentinut in functiune minim trei saptamani, fara intrerupere, la parametrii proiectati, incat sa detenzioneze sapa. Aveti grija la meseriasii care i-ati ales pentru aceasta operatiune; trebuie sa stiti ca montajul parchetului se face cu incalzirea oprita si se recomanda ca aceasta sa se faca prin lipire (cu adeziv). Mai apoi, dupa montaj, sistemul de incalzire va ramane oprit timp de 48 ore, dupa care se poate trece la exploatarea normala.

Temperatura adecvata

Dupa montare, sistemul de incalzire prin pardoseala se conecteaza la 15 grade Celsius si se mareste in 3-4 zile pana se ajunge la 20 de grade Celsius. Aceste masuri sunt luate in vederea evitarii uscarii rapide a pardoselii, fapt ce ar putea duce la aparitia fisurilor in sapa.
Aveti grija ca in timpul montajului, temperatura sapei sa nu fie mai mica de 12 grade Celsius, iar in timpul folosirii sistemului de incalzire prin pardoseala nu are voie sa treaca de 20 de grade Celsius.
De asemenea, recomandarea specialistilor mai este ca dupa montarea parchetului, temperatura maxima de incalzire a suprafetei ar trebui sa nu depaseasca 26 de grade Celsius pentru camerele de locuit. Insa, in cazul incaperilor mai mari, s-ar putea ca aceasta temperatura sa nu fie suficienta pentru incalzirea camerelor. Aici este de preferat sa apelati la radiatoare electrice, semineu, dar este interzisa cu desavarsire ridicarea temperaturii sistemului de incalzire prin pardoseala.

Sursa: celmaibunparchet.ro