S-a dus vremea programului Prima Casa?

Jucătorii din domeniul imobiliar sunt de acord că nevoia de locuințe a populației se va menține la un nivel ridicat în următorii ani.

Minusurile Prima Casă
Participanții la conferința CPI au fost de acord cu faptul că ponderea programului Prima Casă în totalul achizițiilor ar trebui să fie mult diminuată, iar cumpărătorii să se îndrepte spre alte soluții de finanțare. Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, subliniază, pe de o parte, că programul guvernamental nu și-a atins (decât în mică măsură) scopul economic, acela de a stimula construcțiile de locuințe noi, dat fiind că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piața de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piața nouă, programul nu a stimulat construcția de locuințe de calitate, accentul fiind pus asupra prețului. „Acest program a ajuns să creeze monștri”, punctează reprezentantul Forte Partners, întrucât i-a determinat pe dezvoltatori să creeze produse imobiliare care să se plieze pe tiparul impus de acesta. „Piața rezidențială e foarte sensibilă la preț. Totul costă.
În ceea ce privește scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-și achiziționeze o casă –, reprezentanta Premier Estate este de părere că, în special în marile orașe, acesta nu a prea fost atins. Astfel, mulți cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanțare au preferat să contracteze un credit co-garantat de către stat datorită avansului mai redus.

Cumpărătorii s-au orientat spre alte tipuri de credite
Pe fondul diminuării treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, consideră că programul guvernamental nu mai este necesar pentru piață în momentul de față – o dovadă clară în acest sens fiind situația consemnată anul trecut, când, pe fondul epuizării fondurilor alocate de către stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%. „Problema cu programul Prima Casă este că a durat prea mult”, punctează ea. În 2009, când a apărut, acesta a adus un reper financiar important în piață, ajutând astfel la deblocarea sa.
Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „Când se va opri acest program, nu se va întâmpla nimic”, este de părere reprezentanta Kiwi Finance.

Calitatea noilor locuințe, o chestiune esențială

În ceea ce privește perspectivele de viitor ale rezidențialului autohton, este clar că potențialul acestei piețe rămâne unul ridicat – cel puțin în marile orașe. „Nu există niciun scenariu în care să spui că cererea de locuințe va stagna în următorii zece ani. Cererea e foarte mare – și solvabilă! – pe toate segmentele pieței. Ritmul construcțiilor, deși s-a mărit, nu reușește să îndestuleze această cerere”, spune Anca Bidian. „Vedem din ce în ce mai multe cereri pe terenuri, mai mici sau mai mari”, adaugă Laurențiu Lazăr, CEO al companiei de consultanță Colliers. Acesta precizează că interesul pe această piață vine și din partea unor investitori străini (unii dintre ei din Europa Centrală și de Est), care sunt interesați inclusiv de loturi în zone centrale din București. În Capitală, o zonă care se va dezvolta bine pe rezidențial în viitor va fi Floreasca, la fel și vestul.
Contează însă mult ce fel de stoc de locuințe va veni, la ce nivel de calitate se va situa, precizează reprezentantul Colliers. Geo Mărgescu punctează că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent cu programul Prima Casă, statul ar trebui să încurajeze oamenii să cumpere – fiecare potrivit cu veniturile sale – locuințe de cât mai bună calitate. Este vorba aici și de case cu o performanță energetică ridicată sau chiar „verzi”, care până acum nu s-au bucurat de prea mare popularitate. „Sunt de acord că locuințele verzi ar trebui să ocupe un loc mult mai important”, spune Simona Chirică, Partener în cadrul casei de avocatură Schoenherr. Până acum, interesul pentru acest segment al pieței rezidențiale a fost redus. Chirică reamintește însă faptul că termenul de implementare a normelor europene 20-20-20 se apropie cu pași repezi, astfel că orice construcție autorizată după data de 31 decembrie 2020 va trebui să aibă un consum energetic aproape de zero.

Sursa: Imobiliare.ro