Ar putea începe casele sa se ieftineasca in 2018?

Ar putea începe casele sa se ieftineasca in 2018?

Evoluția pieței locale se află în strânsă corelație cu a celei din Zona Euro.

De mai bine de trei ani încoace, ne-am obișnuit ca locuințele să se tot scumpească. Există însă analiști care sunt de părere că actualul ciclu de creștere economică se apropie de maturitate, ceea ce ar duce la o stabilizare a pieței rezidențiale și a prețurilor – și chiar la scăderi!
Deși prețurile locuințelor au avut, per ansamblu, o traiectorie ascendentă pe tot parcursul lui 2017, ritmul de creștere a acestora a încetinit vizibil spre finalul anului – asta inclusiv în Cluj-Napoca, oraș care a stabilit un nou record în materie de scumpiri. Prima lună din 2018 a adus, de asemenea, o surpriză în ceea ce privește evoluția prețurilor pe segmentul apartamentelor, în condițiile în care, în marile orașe ale țării, doar unitățile locative nou-construite au consemnat creșteri; cele vechi, pe de altă parte, fie s-au ieftinit, fie au rămas la valoarea atinsă în decembrie 2017.
Pe de altă parte, între evoluția prețurilor rezidențiale și dinamica salariului real se observă o relație direct proporțională. De asemenea, între evoluția prețurilor rezidențiale din România și dinamica prețurilor caselor din Zona Euro (principalul partener economic) există o relație proporțională. Nu în ultimul rând, se confirmă așa numitul efect de avuție – tendința ascendentă a prețurilor pe piața rezidențială a influențat pozitiv consumul privat (principala componentă a PIB) în ultimele trimestre.

Analiza individuală a (cel puțin unora dintre) factori(i) corelați prețurilor proprietăților rezidențiale permite, în mod evident, formularea unui pronostic privind stabilizarea, dar și o eventuală scădere a prețurilor în viitorul apropiat. Rezultatele acestei analize econometrice, coroborate cu perspectivele de majorare graduală a costurilor de finanțare și cu semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză, exprimă premise de consolidare a pieței rezidențiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendință (din ascendentă în descendentă) în a doua jumătate a anului 2018.

În Cluj-Napoca, unii investitori rămân în expectativă
Și în Cluj-Napoca, orașul care a înregistrat cel mai alert ritm de creștere a prețurilor până acum, există jucători care se așteaptă la o stabilizare a lucrurilor. Astfel, există deja cumpărători, chiar din această categorie, care dau semne că nu sunt dispuși să-și majoreze la nesfârșit disponibilitatea de plată. Este vorba despre clienți cu bani gheață, care sunt dornici să cumpere, dar care așteaptă să vadă ce se mai întâmplă în piață, așteaptă o stabilizare a prețurilor – și, de ce nu, poate chiar o scădere. Dacă această atitudine din partea investitorilor se va perpetua, ne putem aștepta la o stagnare a prețurilor inclusiv pe piața clujeană în 2018.

Piața veche versus piața nouă
În discuțiile despre o eventuală stabilizare și chiar scădere prețurilor locuințelor se impune totuși o distincție importantă,respectiv între segmentul unităților locative vechi, pe de o parte, și al celor noi, pe de altă parte. Tendința de scumpire a locuințelor nou-construite este una firească în contextul actual de piață, fiind justificată prin schimbările survenite în mediul economic în general și în piața construcțiilor în particular.
Este normal ca prețurile locuințelor noi să reflecte atât majorarea ratei inflației, cât și pe cea a costurilor de construcție suportate de către dezvoltatori. Din acest din urmă punct de vedere, tendința este, cu siguranță, una ascendentă, atât în ceea ce privește materialele de construcție, cât cheltuielile cu forța de muncă. În 2017, spre exemplu, doar prețul fierului-beton s-a majorat cu 15-20%, în vreme ce costul forței de muncă a crescut, și el, cu 10-15%,– cea din urmă resursă fiind tot mai greu de găsit pe fondul intensificării activității de construcții pe segmentul rezidențial, în contrapunct cu faptul că mulți muncitori autohtoni sunt plecați în străinătate. Important este și faptul că prețurile terenurilor pretabile pentru construcții se află, de asemenea, în ascensiune. În contextul perpetuării acestor realități economice, așadar, o stabilizare a prețurilor locuințelor noi – și cu atât mai mult o scădere! – ar fi un secenariu destul de nerealist în perioada următoare. În acest context, discrepanța între ieftinirile consemnate la început de 2018 pe piața veche și scumpirile de pe piața nouă apare, cu siguranță, într-o nouă lumină.

Intreaga oferta de case o gasesti disponibila pe siteul nostru RBC Imobiliare

Sursa: Imobiliare.ro

Copy link
Powered by Social Snap